web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Munkaügy

 

2009.07.02 13:21:00 - Poós Miklós

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Ahány ember, annyi féle - eltérő munkatársi típusok kezelése

Munkatársaink viselkedését különböző szempontok alapján kategorizálva, reakcióik is megjósolhatóak, ami sok konfliktus kiküszöbölését teszi lehetővé. Ez megkönnyíti a közös munkát, lendít a hatékonyságon, növelve ezáltal a munkahelyi elégedettséget is.

Az alább tárgyalt technikák segítségével megállapíthatóak munkatársaink erősségei, gyengeségei, motiválhatóságuk módja. Ha pedig kiismertük személyiségüket, azzal kezünkbe kerül az az eszköz, amivel a legtöbbet hozhatjuk ki belőlük, egy adott munkakörben. Nézzünk egy konkrét modellt, amivel közelebb kerülhetünk a célhoz.

Egy ember személyisége lehet proaktív illetve reaktív. A proaktiv személyiség cselekvő, kezdeményező, belevág a feladatokba és véghez is viszi azokat. Nem vár másokra, hogy azok kezdjék el a munkát. A reaktív típus ezzel szemben másokra hagyja az első lépést, a cselekvés elkezdését, tologatja, várja a megfelelő pillanatot. Sokáig tart számára a döntés meghozatala. A proaktív ember beszédstílusában is jelentősen különbözik a reaktív egyéntől. A proaktív teljes mondatokat használ, gyakoriak nála a cselekvést kifejező igék, mondataiban sok a konkrétum. Például: "Találkozom a gazdasági igazgatóval".

0
 
A reaktív típus másokra hagyná az első lépést

A reaktív ember passzív igéket használ, hiányos mondatokban beszél. Általánosít, nem fogalmaz konkrétan, bár ezt a benyomást akarja kelteni, például: "Van arra esély, hogy lehetséges legyen megbeszélni egy tárgyalást a gazdasági igazgatóval? Egy proaktív személyiség olyan kifejezésekkel motiválható, mint: "Kezdd el", "Csináld meg" "Ideje cselekedni.". A reaktív ember pedig valószínűleg olyan kifejezésekre reagálna a legjobban, mint "Várjunk", "Elemezzük", "Gondolkodjunk rajta", "Vizsgáljuk meg a kérdést", "Nézzük meg, mit gondolnak a többiek".

Egy másik szempont az egyén kétféle motivációját különbözteti meg. A vonzást használó emberek kizárólag céljukra fókuszálnak. Azért dolgoznak, amit el akarnak érni. Mások ezzel szemben a taszítást használják, könnyen észreveszik a problémákat, és tudják, mit kerüljenek el, tisztában vannak azzal, mit nem akarnak. Esetükben a jól formált célok kitűzése jelenthet problémát, így ösztönzésükre is teljesen más . A vonzást használó ember célokkal és jutalmakkal motiválható, a taszítást használó viszont a gondok és a büntetések elkerülésének ígéretével. Beszédük alapján ezek a személyiségek is könnyen azonosíthatóak. Az első csoport tagjai arról beszélnek, amit akarnak, ami a céljuk. A második csoport mindig az elkerülendőt helyezi mondanivalójának középpontjába.

-
Meg kell találni a megfelelő ösztönzési módszert


Az is szempont az lehet, hogy az egyén külső vagy belső sztenderdekkel rendelkezik-e. A "belső típusú" embernek belsővé vált sztenderdjei vannak, fontossági sorrendek felállításakor és döntéshozatalkor saját szempontrendszerét használja. A belső személyiség befogadja az információt, de döntéshozatalkor saját elképzeléséhez ragaszkodik. Nehezen viseli, ha irányítják, kevés felügyeletet tűr meg maga körül.

A "külső típusú" embereknek több külső támogatásra van szükségük sztenderdjeik és céljaik meghatározásához. Akkor tudják, hogy jó munkát végeztek, ha ezt mások igazolják vissza. Folyamatosan támogatni kell őket ahhoz, hogy jól végezzék dolgukat. Folyamatos visszajelzést igényelnek, figyelemre, irányításra, felügyeletre van szükségük.

Újabb eldöntendő kérdés lehet, hogy lehetőség-, vagy eljárásorientált személyiséggel van-e dolgunk. A "lehetőség" típusú ember választási lehetőséget akar, ezért alternatívákat dolgoz ki. Megkérdőjelezi a jól bevált eljárási utakat követését is. Az "eljárás" típusú személyiség viszont egy kitűzött cselekvési pálya követésében jó, de nem annak kidolgozásában, mert jobban érdekli, hogyan kell valamit megcsinálni, mint az, hogy miért. Hisznek abban, hogy a dolgok elvégzésének léteznek "helyes" módjai.

1
Van, aki a kerek egésszel, és van aki apró részletekkel képes jól dolgozni


Egy személyiség látásmódja lehet általános, illetve konkrét. Az "általános" típusú nagy, egész képet szeret látni. Számára a legkényelmesebb nagy információegységekkel dolgozni. Jó globális gondolkozók. A "konkrét" típus szeret az információ kis darabjaival foglalatoskodni, kicsiből nagyot felépíteni. Lépésekről beszélnek, pontos leírásokat adnak. Az általános típusú emberek jók a stratégiák megtervezésében-kidolgozásában, a konkrét típusú ember viszont olyan munkakörökben érvényesül, ahol munkája apró részletekből tevődik össze, és a részletek nagy figyelmet követelnek. Beszéd alapján való következtetéskor ez esetben arra kell figyelnünk, hogy az illető átfogó képet ad, vagy a részletekről beszél?

A kategóriák persze érzelmi állapot függvényében is módosulhatnak. Lehet, hogy valaki stressz hatására proaktívabb lesz, komfortos körülmények során azonban reaktívabb. A lényeg a minták felismerése, megkülönböztetése, illetve típusuktól függően az ösztönzés módszerének eldöntése.

www.1life.hu

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a keresőmarketing az egyik legolcsóbb és legegyszerűbben elkezdhető látogatottságnövelő módszer?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »